MENI
20.1.2012

Susret Bećirović - Yildiz: "Snažno jačati ekonomske i političke veze Bosne i Hercegovine i Turske"


Bosna i Hercegovina i prijateljska Republika Turska trebaju intezivirati i političku i ekonomsku saradnju, ali jačati veze i u svim drugim segmentima, istaknuto je tokom susreta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dr. Denisa Bećirovića s ambasadorom Republike Turske u BiH, Ahmet Yildizom.

Postoji još mnogo prostora za unapređenje ekonomskih veza, rečeno je danas, uprkos podacima koji su posljednjih godina ohrabljujući. Pri tome posebnu pažnju treba posvetiti porastu uvoza i izvoza između dvije zemlje, ali i privlačenju turskih investicija u BiH. "Paralelno sa političkom i ekonomskom saradnjom, naše dvije zemlje mogu se još snažnije povezivati na svim nivoima a to se naročito odnosi na oblast zdravstva, obrazovanja i kulture", dodao je dr. Bećirović.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Bećirović upoznao je ambasadora Turske s radom Doma proteklih osam mjeseci, naglasivši da je uprkos nepostojanju parlamentarne većine Predstavnički dom najintezivnije radio i postigao najbolje rezultate od Dejtona do danas.

Prilikom današnje nastupne posjete ambasador Yildiz, naglasio je da Turska kao dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, poštujući njen teritorijalni integritet i suverenitet čvrsto je opredjeljenja da nastavi pružati punu podršku i pomoć na putu ka realizaciji dva strateška bosanskohercegovačka cilja a to su pristupanje Evropskoj uniji i NATO-u.

Razgovarajući o saradnji parlamenata zaključeno je da u narednom periodu treba intezivirati susrete rukovodstava na najvišem nivou, kao i saradnju parlamentarnih tijela. Kako je istaknuto danas redovni sastanci predstavnika parlamenata jednom godišnje bili bi snažan podsticaj jačanju cjelokupne saradnje. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću